INSPIRATION

Tips på härliga rätter med mina produkter

Här mina härlig kunder har ni lite inspiration om fantasin kör fast!

Har tillsammans med duktiga Emelie (mest hon så klart) på Restaurang KRUBB, fixat några goa recept till fest och vardag på våra goa grejer! 

Är så tacksam till både henne å pôjka på Kontort för denna fina sida!


För hoppningsvis kan vi inspirera just dig med dessa härliga tips!

Allt Gött!

KRUBB - TÖREBODA

Fläskhare/benfri Kotlett med svål

1 kg kotlettrad benfri med svål

3 msk salt

3 dl vatten 

Grönsaker du gillar: exempelvis 1 st gul lök, 1 st rödlök, 1 st skalad morot, 1 st skalad palsternacka, 1 liten purjolök. 

Några lagerblad

Färsk timjan

Skär ett fint rutmönster i svålen med en vass kniv. 

Värm upp en stekpanna med vattnet och saltet. Lägg köttet med svålen nedåt och sjud svålen i ca 30 minuter.


Skär under tiden grönsakerna i grova bitar och lägg dem i botten av en ugnsfast form tillsammans med lagerblad och timjan. Lägg köttet ovanpå med svålen uppåt. 

Stek köttet i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter. Höj sedan temperaturen och tillaga på 220 grader i ca 10 minuter. Kontrollerar innertemperaturen på köttet med en stektermometer. 65 grader är att rekommendera. Låt sedan köttet vila i 10 minuter innan ni skär upp det.


Det är gott att göra sås med skyn som bildas i formen. Lyft upp grönsakerna och lägg dem köttet på ett nytt fat. Sila ner skyn i en kastrull och gör därefter en god gräddsås med skyn som grund.

Caesarsallad på Emelies vis

2 huvuden blandad sallad, gärna i olika färger

½ Gurka

½ Rödlök

200 g Brödkrutonger

150 g finriven Lagrad svensk ost. Exempelvis Wrångebäcksost eller extralagrad Herrgårdsost. 

2 dl Majonnäs

½ dl kapris Kapris

3 vitlöksklyftor

Salt

Svartpeppar

8 skivor Bacon

400 g benfria kotletter i skivor eller fläskfilé

Färsk timjan

Gräslöksblommor om det är säsong annars finhackad färsk gräslök.


Lätt Caesardressing

Mixa 1 vitlöksklyfta med majonnäs, kapris och 50 gram finriven ost. Smaka av med salt och peppar.

Stek baconet på medelhög värme i lite matfett tills det blivit knaprigt. Lägg det på hushållspapper att rinna av så det behåller sin krispighet.


Plocka isär salladsbladen och skölj i kallt vatten. Dela om de är väldigt stora. Lägg i kylen tills ni ska lägga upp salladen så att den håller sig pigg och krispig.

Hacka gurka i tärningar.

Krydda fläskfilé eller kotletter med salt och peppar runt om. Värm upp en stekpanna på hög värme. Ta i naturell olja i pannan och bryn köttet till fin yta runt om. Sänk värmen till medelvärme och ta i en stor klick smör, två klyftor vitlök och färsk timjan. Ös köttet med smöret med hjälp av en sked. Och fortsätt att bryna det några minuter på vardera sida. Stek till innertemp 65grader. Låt vila 10 min i folie innan du skär upp det i skivor. Spara örtsmöret som bildats i pannan.


Dags att lägga upp salladen:

Börja med att sprida ut salladsbladen på ett stort fat. Bygg sedan på med gurka, kotlett/fläskfilé, klickar av dressingen, lök i tunna skivor, värm upp smöret som är kvar från köttet ni stekte och ringla det över salladen, toppa till sist med riven ost, hackade örter och ätliga blommor.

Snabb vardagsgryta / 4 port

Vitlöks- eller Chilipaprikakorv 7 st/ca 550g. Välj en av sorterna eller blanda.

½ gul lök

1 st vitlöksklyfta

1 röd paprika

1 gul paprika

3 dl grädde

matfett- olja eller smör

Salt

1 msk dijonsenap

Svartpeppar

Persilja, gräslök, rädisor

Finhacka löken och vitlöken. Dela paprikorna i grova bitar.


Dela korven i bitar och bryn den i olja eller smör i en stor stekpanna till fin stekyta, sänk värmen och tillsätt lök, paprika och vitlök. Stek några minuter tills grönsakerna mjuknat något. Tillsätt grädde, senap, lite salt och svartpeppar. Koka ihop några minuter och smaka av. Krydda eventuellt mer. Toppa med finhackad persilja, gräslök och rädisor.


Koka din favoritpasta eller ris till servering.

Raggmunk 4 port

2 dl mjöl

4 dl mjölk

2 st ägg

½ tsk salt

900 gram potatis

Börja med att blanda mjölet med hälften av mjölken och vispa klumpfritt. Tillsätt äggen, resten av mjölken och salt. Vispa till en slät smet.


Skala där efter potatisen och riv på tunna sidan på rivjärnet. Blanda i den finrivna potatisen i smeten.


Om man vill kan man byta ut 200 gram av potatisen mot exempelvis finriven morot, palsternacka och kålrot. Vill man skoja till det lite kan man byta ut 100 gram mot finriven rödbeta som ger en härligt rosa smet.


Stek raggmunkarna gyllene i en blandning av smör och olja. De ska gärna hinna bli härligt frasiga i kanten innan ni vänder dem. Håll varma på en plåt i ugnen 100 grader under tiden resten blir färdiga.

Rårörda lingon


5 dl frysta lingon

1 dl socker


Blanda de frysta lingonen med sockret och tina antingen i kyl över natt eller snabbare i rumstemperatur. Rör om ett par gånger under tiden så att sockret löser. Ta mer eller mindre socker beroende på ert tycke och smak.

Tips stekfläsk

Stek gärna fläsket i en blandning av smör och naturell matolja. Smöret ger härlig smak och stekyta medan oljan klarar högre temperaturer och gör att fettet inte bränns så lätt.


Värm upp en stekpanna på hög men inte högsta temperatur och lägg i en klick smör och olja. När smöret är gyllenbrunt och har slutat bubbla är det dags att lägg i fläskskivorna.


Stek gärna fläsket på ganska så hög temperatur. Vid för låg temperatur i pannan är det lätt att vätska kokar ur och det fina fläsket förlorar sin saftighet. 

Stek hellre fläsket i flera omgångar än lägg tätt i pannan. Låt det där efter rinna av lite lätt på hushållspapper så behåller det sin krispighet. Det brukar räcka att man tar i matfett till försa omgången. 



Steker ni många portioner så starta gärna ugnen på 100 grader och ställ in det stekta fläsket och raggmunkarna där medans ni gör klar resten.

Om fettet som blir kvar i pannan inte är bränt när ni är färdiga så sila det gärna, häll upp i en burk och spara i kylen. Går jättebra att steka andra saker i vid annat tillfälle, exempelvis en skiva bröd till söndagsfrukosten.

Share by: